Byens bedste valgflæsk 2019

5 juni skal vi have fundet en statsminister. Men inden da skal jeg have fundet Aarhus’ bedste Valgflæsk.

Restauranterne vil blive bedømt ud fra 6 forskellige parametre:

Flæsket, sovsen, syltet surt, kartoflerne, den samlede smag og prisen.

Det er som sædvanlig ud fra den nye 7 trins skala -3 til 12. I min verden skal stegt flæsk være kødfyldt, sprødt uden at være tørt, sværen skal både være sprød og meget gerne let saltet. Sovsen skal kunne klare kartoffelprøven, hvor vi dypper kartoflen i sovsen og tager den op igen. Hvis sovsen falder fra kartoflen, er den dumpet. Samtidig skal den være smagt godt til med salt og peber, og meget gerne en lille smule muskatnød. Rødbederne skal have bid og smage af krydderier som f.eks. nelliker, anis, kanel, salt og peber,  og så skal der være en fin balance mellem det sure og det søde.

Restaurant klokken
Flæsket:
Flæsket er lækkert sprængt, ovnstegt og sprødt uden at være tørt, men jeg synes, at stykkerne er meget små og en anelse tynde (ca. 0,5 cm) Når man ovnsteger så små stykker kan sværene altså desværre forsvinde eller sidde fast i bradepanden. Når det er sagt, er smagen i den grad godkendt og veltilberedt.

Sovsen: Sovsen var efter min mening perfekt. Den friskhakkede persille var perfekt afbalanceret med smagen af en opbagt bechamelsovs, og jeg kunne ane lidt muskatnød. Sovsen var perfekt tyk, og den klarede kartoffelprøven.

Syltet surt:  Rødbeden havde perfekt bid, den var tilpas sød og syrlig, men manglede dog lidt ekstra krydderi.

Kartoflerne: Kartoflen var en uskrællet petitkartoffel, kogt perfekt, fin smag.

Pris: 189,- pr. person – Ad libitum.

Samlet smags oplevelse: Stort 7 tal
Fornuftigt til prisen, men for at komme helt op at ringe, mangler jeg, at flæsket bliver tykkere og at sværen kommer til gavn. Der må også gerne komme lidt mere fart på rødbederne. For smagene er der i den grad og klokken er et godt bud på TOP-flæsk i Aarhus.

Teaterbodegaen

Flæsket: Flæsket er let saltet, ovnstegt, fine store stykker men i min verden for sprødt/tørt. Jeg ved, der er mange meninger om, hvordan flæsk skal steges, og hvis man spørger min mor, og den ældre generation, fik det højst sandsynligt topkarakter.

Sovsen: Den første portion vi fik, var til den tykke side. Vi kunne faktisk ikke få kartoflen op af sovsen da vi lavede prøven. Anden portion kunne der i mod drikkes, da den var meget tynd. Men smagen var rigtig god, manglede dog lidt salt og peber. Dejligt friskhakket persille på toppen.

Syltet surt: Rødbederne var meget lækkert krydret, og den smagte lige præcis, som en rødbede skal smage. De var i skiver og havde fint bid.

Kartoffel: Lille skrællet middagskartoffel, en lille smule overkogt, men rigtig god smag.

Pris: 142,- pr. person (Absolut fair pris)

Samlet smagsoplevelse:  4 tal
for en jævn præstation. Jeg synes, det er lidt ærgerligt med den forskel på de to sovse, samt en lidt overkogt kartoffel. Med hensyn til flæsket er der klart nogen, som ville give den topkarakter, da det er en smagssag. Teaterbodegaen har jo igennem generationer altid stegt flæsket til den sprøde side.

Marselisborg havnekro

Flæsket: Tynde skiver, slatten og gummiagtig, og hverken helt eller halvt færdigstegt. Meget ujævnt stegt og usaltet.

Sovsen: Klumpet, meget sød og lysebrun af for meget muskat, frisk persille på toppen, men den klarede dog kartoffelprøven.

Syltet surt: Rødbeden var fint krydret, måske med lidt for meget smag af anis. Den var hakket, hvilke jeg ikke forstår, men smagen var god. Der blev også serveret lidt lækkert agurkesalat, hvilket, jeg synes, var et plus.

Kartoflerne: Skrællet petit kartoffel, en lille smule hård og underkogt, men fin smag.

Pris: 179,- ad libitum (pris og kvalitet hænger bestemt ikke sammen)

Samlet smagsoplevelse: -3 tal
Gives for den uacceptable præstation. Jeg må indrømme, at det er ubetinget det værste flæsk, jeg har fået i mit liv, og jeg håber inderligt, at man ændrer måden at lave flæsk på.

(Når det så er sagt, fik en af mine medspisere en Wienersnitzel, og den smagte rigtigt dejligt. Absolut godkendt)

Restaurant Europa

Flæsket: Let saltet, ovnstegt, store flotte sprøde kødfyldte tykke skiver med sprød svær. 110 % perfekt flæsk. INTET at komme efter.

Sovsen: Sovsen smagte super dejligt. Den havde en perfekt tykkelse, og klarede kartoffelprøven til UG: Dejlig krydret efter kunstens regler, med friskhakket persille på toppen.

Syltet surt: Rødbeden var skønt krydret og smagte lige præcis, som en rødbede skal smage. God balance mellem syre og sødme. De var i skiver og havde fint bid.

Kartoflerne: Uskrællet petit kartoffel kogt perfekt kogt med en lille smule bid, fin smag.

Pris: 175,- pr. person. (Flæsk kan kun fås til aften)

Samlet smagsoplevelse:  Et stort 12 tal
Absolut verdensklasse præstation. Jeg har aldrig i mit liv fået så lækkert og velsmagende flæsk. I min optik uden tvivl Danmarks bedste flæsk. Jeg har arbejdet med flæsk i snart 20 år, og jeg aner ikke, hvad de gør med det, men det flæsk er altså fan-fucking-tastisk. Jeg måtte have en doggybag med hjem, hvilket jeg aldrig har gjort før. Men det måtte bare ikke gå til spilde.

Restaurant Kohalen

Flæsket: Let saltet, ovnstegt, flotte sprøde kødfyldte skiver med sprød svær. Perfekt.

Sovsen: Sovsen smagte himmelsk af friskhakket persille, rørt i fløde bechamellen, samt frisk persille på toppen: Tykkelsen var perfekt og sovsen klarede kartoffelprøven til UG. Dejlig krydret og perfekt balanceret.

Syltet surt: Rødbeden var fin krydret og smagte som en rødbede skal smage. God balance mellem syre og sødme. De var i skiver og havde fint bid, som ekstra var der hjemmelavet agurkesalat i tykke knasende skiver.

Kartoflerne: Lille uskrællet frokost kartoffel. Perfekt kogt og fin smag.

Pris: 172,- pr. person a libitum (kun frokost åben)

Samlet smagsoplevelse: 12 tal
For en absolut toppræstation. Flæsket bliver stegt lidt hårdere end på Europa, og det er derfor en my tyndere, men det er marginaler til forskel. Sovsen er helt sikkert den bedste, jeg har smagt. Persillesmagen var i særklasse. Så alt i alt en perfekt oplevelse.

Anmeldt og skrevet af Daniel Busch.