Festugen flytter ind i byens kirker

Med arrangementsrækken Rum der Forkynder sætter Aarhus Festuge byens kirker i spil. I 2019 med tre arrangementer, der både dykker ned i musikkens, litteraturens og filmens verden.

Langenæskirken, Vor Frue Kirke og Domkirkens nye badehus på Aarhus Ø danner i Festugen rammen om tre spændende arrangementer, der udnytter og udfordrer kirkens helt særlige rum. Publikum kan se frem til tre unikke oplevelser, hvor kultur og kirke smelter sammen og giver en ekstra dimension til begge. Billetsalget til arrangementerne er startet.

SVIN x Århus Sinfonietta
Den instrumentelle rocktrio SVIN overtager både stemningen og lyden i Langenæskirken, når de giver koncert sammen med Århus Sinfonietta. I et helt nyt værk for fire slagtøjsspillere, fire blæsere og fire strengeinstrumenter firdobler trioen sig selv og skaber et såkaldt oktafonisk setup, hvor musikerne opstillet på tre stationer skaber akustiske platforme, der arbejder med og imod højtalerne.

I værket inddrager de både elementer fra den klassiske, vestlige musik og asiatisk musikhistorie, og sammen udforsker SVIN og Århus Sinfonietta de fjerneste kroge af deres soniske potentiale og lydens flerdimensionalitet.

SVIN består af Lars Bech Pilgaard på guitar, Henrik Pultz Melbye på tenorsaxofon og klarinet samt Thomas Eiler på trommer. Trioen har udgivet fem anmelderroste studiealbums.
Århus Sinfonietta består af musikere fra flere af landets førende symfoniorkestre, og siden 1990 har de været involveret i en lang række musikalske projekter inden for både ny, klassisk musik og andre genrer.

Dato/tid: 4. september kl. 21.00-22.15 (dørene åbner kl. 20.00)
Sted: Langenæskirken
Pris: 120 kr. via aaf.billetten.dk

Køresvenden
I 1912 udgav nobelprismodtageren Selma Lagerlöf romanen ‘Køresvenden’. Et værk, hun selv mente var så elendigt, at ingen ville kunne holde ud at læse den. Hun tog fejl, og i løbet af en aften i Vor Frue Kirke dykker Aarhus Festuge ned i værket fra forskellige vinkler.

Aftenen indledes af et oplæg af Dr.phil, kritiker og forfatter Henrik Wivel, der fortæller om den svenske forfatter, hendes indflydelse og kunstneriske eftermæle, der rakte langt ud over bøgernes verden.
Herefter fortæller lektor på Københavns Universitet Casper Tybjerg om Victor Sjöströms filmatisering af ‘Køresvenden’ fra 1920. Victor Sjöström var med til at sætte svensk filmindustri på verdenskortet og var et stort forbillede for både Carl Th. Dreyer og Ingmar Bergman.

Efter de to oplæg vises den filmhistoriske perle akkompagneret af live orgelmusik med den prisvindende svenske organist Mattias Wager.

Dato/tid: 3. september kl. 20.00-22.45 (dørene åbner kl. 19.00)
Sted: Vor Frue Kirke
Pris: 80 kr. via aaf.billetten.dk

Blå
Aarhus Domkirke og Øst for Paradis rykker udendørs med visningen af Krzysztof Kieslowskis ’Blå’ fra 1993 med Juliette Binoche i hovedrollen. Filmen er en del af den kendte Tricolore-trilogi, der er baseret på det franske flags farver og slagordene fra den franske revolution: Frihed, lighed, broderskab.
Frihed er her symboliseret ved farven blå, og filmen, der handler om Julie, der forsøger at
skabe sig et nyt liv frigjort fra fortiden, da hun på tragisk vis mister sin mand og datter i en bilulykke, er en skildring af det moderne, vildfarne menneskes forhold til kærlighed, tab og længsel efter frihed. Filmvisningen indledes med et oplæg af filosof Anne Marie Pahuus.

Dato/tid: 6. september kl. 20.00-22.30
Sted: Skt. Clemens Badehus på Aarhus Ø
Pris: Gratis
Arrangeret af: Aarhus Domkirke og Øst for Paradis